fbpx

Find Inspirations for Your Graphic Design

28 August 2019 / By metamorphosys
Inspirations

Shout out to all graphic designers out there! What is the main challenge of being a graphic designer for you? Graphic designers are often attached to the ‘deadline’ which always successful making us feeling a bit dizzy. Deadline one done, then we move to another one. It’s a bit hard tho, we have to find new inspirations for design when you feel like it’s deadlocked because deadlines seem like nothing. But no matter what it takes, it is still the responsibility that you have to do.

Unfortunately, inspirations aren’t something you can easy peasy get just like people says. Finding inspiration is about being creative. Like opportunities, to find inspiration you must be smart to see gaps, in addition you also need to hone the ability to think creatively. So what’s the way to be more observant about the inspiration around you? You can try to do some of these ways to train your sense in finding inspiration.

Take A Tour on Social Media
It’s become common knowledge nowadays if we get stuck looking for inspiration, we can just run to social media. Scrolling down the timeline while looking at friends instagram story, until finally met the same inspiration sought. You really need to follow people who can give you enlightenment or insight on social media, it can help you find your design inspiration.

Collect Inspirations
When you are out on the timeline, you found an image that match your feeling. But when you’re looking for it on purpose, you can’t find the pictures. This is why collecting inspirations that you found becomes important. Who knows that it can help you in an unexpected moment, right?

Flipping Magazine Is A Must!
Flipping magazines or leafing through the pages of the magazine while watching the contents one by one will help you find the inspiration you are looking for. Whether you realize it or not, you will also pay attention to the layout, fonts, color palletes and many other things that can be input for you too, especially when you’re really stuck. It would be great if you look at the magazines that focus on design related things, Mates!

Have Your ‘Playing’ Session
Being a designer in an age that is completely digital and online as it is now really makes it easy for us to explore ourselves. You have a variety of sources and also free tools to hone your skills as a designer. So why not use what is available? Maybe you can start experimenting with color palletes to get started. Make time for yourself to explore your feel, sense, and design skills by fiddling with the software.

Make Creative a Part of Your Daily Life
This is the key! Again, finding inspirations is about being and thinking creatively. At the very least, set aside half to one hour a day to do something that can help improve your creativity. At that time, you can try to develop your design that aims to hone your creative side. Also make sure you turn off or stay away from your phone while in this session to hone your creativity. Keep distractions that can thwart your intention to develop yourself.

Get Some Fresh Air
Although it sounds like a cliche, but getting fresh air is in fact very important. Getaway from the screen and get some fresh air! Walk around the house, play a bicycle around the complex, or sit on the porch
and do nothing. This method is very powerful to help you find new inspiration after a day hanging out in front of the laptop!

Shout out to all graphic designers out there! Kerja jadi graphic designer, apa sih tantangan utamanya menurut kamu? Graphic designerssudah pasti lekat banget sama ‘deadline’ yang rasanya selalu sukses bikin kepala pening karena kejar-kejaran sama waktu. Selesai deadline satu, langsung nyambung lagi yang lainnya. Ini yang berat, harus menemukan inspirasi-inspirasi baru untuk desain saat kamu rasanya udah buntu banget karena deadline yang seakan nggak abis-abis. Tapi nggak peduli whatever it takes, tanggung jawab tetaplah tanggung jawab yang harus kamu kerjakan.

Sayangnya, inspirasi bukan sesuatu yang bisa kamu dapetin gitu aja seperti kata orang kebanyakan. Finding inspirations is about being creative. Seperti halnya peluang, untuk menemukan inspirasi kamu
harus pintar-pintar melihat celah, di samping itu kamu juga perlu mengasah kemampuan berpikir kreatif. Jadi gimana sih caranya supaya kamu bisa lebih jeli melihat inspirasi yang ada di sekitar kamu? Kamu bisa coba lakukan beberapa cara ini untuk melatih sense kamu dalam menemukan inspirasi.

Take A Tour On Social Media
Udah jadi rahasia umum jaman sekarang kalau kita buntu cari inspirasi pasti buka social media. Scrolling-in timeline sambil liat instastory temen, sampai akhirnya ketemu sama inspirasi yang dicari. Kamu emang perlu banget follow social media orang-orang yang bisa ngasih kamu pencerahan atau insight yang pada akhirnya bisa bantu kamu nemuin your design inspiration.

Kumpulkan Inspirasi Yang Kamu Pernah Kamu Temukan
Saat lagi jalan-jalan di timeline, kamu ketemu sama gambar yang feel-nya tuh kamu banget. Tapi saat kamu lagi mencari dengan sengaja, kamu justru nggak ketemu sama gambar-gambar itu. Ini kenapa membiasakan diri untuk menyimpan inspirasi-inspirasi yang kamu temukan di tengah jalan menjadi penting. Siapa tau bisa menolong kamu di s aat yang nggak terduga, kan?

Flipping Magazine Is A Must!
Flipping magazine atau membolak-balik halaman majalah sambil memperhatikan isinya satu-persatu akan membantu kamu menemukan inspirasi yang kamu cari. Dengan cara ini, sadar ataupun nggak, kamu juga akan memperhatikan layout-nya, font, color palletes dan banyak hal lain yang bisa jadi masukan juga untuk kamu, apalagi saat kamu benar-benar lagi buntu. Oh iya, akan lebih bagus kalau kamu liat-liat majalah yang emang fokusnya ke design related thing ya, Mates!

Have Your ‘Playing’ Session
Menjadi designer di zaman yang sudah serba digital dan online seperti sekarang tuh sebenarnya sangat memudahkan kita untuk mengeksplor diri loh. Kamu punya berbagai source dan juga free tools untuk mengasah kemampuan kamu sebagai designer. Jadi kenapa nggak memanfaatkan apa yang ada? Mungkin kamu bisa mulai bereksperimen dengan color palletes untuk memulai. Sediakan waktu untuk diri kamu mengeksplor feel, sense, dan kemampuan desain kamu dengan ngutak-ngatik software-software tersebut.

Jadikan Kreatif Bagian Dari Keseharianmu
This is the key! Balik lagi bahwa menemukan inspirasi itu tergantung apakah kamu bisa berpikir kreatif atau nggak. Paling nggak, sisihkan setengah sampai satu jam dalam sehari untuk melakukan sesuatu yang bisa membantu meningkatkan kreatifitas kamu. Di waktu tersebut, kamu bisa mencoba mengembangkan desainmu yang tujuannya untuk mengasah sisi kreatif kamu. Pastikan juga kamu mematikan atau stay away from your phone saat sedang berada di sesi mengasah kreatifitasmu ini ya. Jauhkan distraksi yang bisa menggagalkan niat kamu untuk mengembangkan diri.

Cari Udara Segar
Meski kedengerannya klise, tapi mencari udah segar memang nyatanya penting banget. Getaway from the screen and get some fresh air! Jalan kaki di sekitar rumah, main sepeda keliling komplek, atau duduk di teras dan nggak ngapa-ngapain. Cara ini ampuh banget bantuin kamu nemuin inspirasi baru setelah seharian nongkrong depan laptop!

 

Kunjungi website kita https://www.metamorphosys.co.id dan juga Instagram kita http://instagram.com/metamorphosysid/

About The Author

metamorphosys

A fast growing Creative & Design Studio based in Gading Serpong, Tangerang