fbpx

Tips for improving social media presence

24 July 2019 / By metamorphosys
social media

There is no doubt about the existence of social media is increasingly facilitating our lives in various things, especially in terms of business. “Put ads really expensive!”, First. Now it seems that it doesn’t work. Advertising can be very cheap and easy when you are observant of the gap. A limited budget can’t be a reason to develop and expand your business awareness so that many people know.

 

You can get various benefits by developing your business through social media. One of them, you can establish two-way communication with your business customers. That way you will also enhance your customer service through social media. Not only with existing customers, social media also allows you to communicate with new customer more easily and directly connect between the two parties. Check out the tips below to grow your business through social media, let’s go!

 

  • Specify Goals

In this aspect, there are actually three things you need to do. First, you need to know who your potential customers are? What are the characteristics of the people you are going to in your business, domicile, age, and other things. This mapping can help you in terms of audience targeting when you advertise on social media. Finish with mapping, then you need to determine what kind of social media platform is best used to reach your potential customers through social media. Each platform also has its own characteristics that you can match with your potential customers. It also does not rule out the possibility that you need to exist on several social media platforms, not just one. Determining the platform is complete, now is the time for you to determine your goals using social media. Using social media doesn’t always promise you will easily get new customers, but expand your business awareness in the eyes of many potential customers. Also make sure that the goals you specify can be measured, yes. For example, in a month you want to reach 4,500 reach via social media instagram.

 

  • Prepare Strategy

Just like fighting, using social media without a strategy can also make you lose. Strategies are closely related to your potential customers, you need to really recognize who you are aiming for in order to develop appropriate and effective strategies. If you already know what strategies you will run on your social media, don’t forget to always regularly update your social media posts, more simply you can use scheduling applications for your social media. Oh, yes! Don’t forget to also ensure that the visual content you provide always has high quality and resolution so that the audience is comfortable when viewing your content. More than all, you must be able to run your social media as transparent as possible, then what is transparent social media? Using social media transparently means that you not only respond to positive things that come to your social media, but you still have to show a response and good faith in the complaints or criticism given to your business through social media that you have. By itself, your business image on social media will be formed from how you respond to both positive and negative things that are conveyed by users of your business through social media.

 

  • Build Interaction

Make it easier for potential paths for customers to find your business, how? Take advantage and use location tags and hashtags on the content that you post. In this way, those who explore social media platforms will be able to find and interact with you. These methods allow your potential customers to buy products or visit your business window and even link their content to your brand. Although the ultimate goal of your business is indeed to increase sales, avoid overt promotion of goods, especially continuously. Instead, you can try the ‘social sales’ concept or social selling. Social selling focuses on efforts to build relationships with consumers. If your relationship with your target audience is strong, your product will be purchased and promoted for free. In addition, there are also things related to trends that you need to pay attention to in running a business through social media, because trends always develop. So, it’s important for you to always adapt to the latest trends, including visuals, hashtags, and content between everything and your competitors.

Nggak perlu diragukan lagi bahwa keberadaan media sosial saat ini semakin mempermudah kehidupan kita di berbagai bidang, khususnya dalam hal berbisnis. “Pasang iklan tuh mahal banget!”, itu dulu. Sekarang sepertinya sudah nggak berlaku ya. Beriklan bisa jadi sangat murah dan mudah saat kamu jeli melihat celah. Budget terbatas sudah nggak bisa nih jadi alasan buat mengembangkan dan memperluas awareness bisnis kamu agar diketahui banyak orang.

 

Berbagai keuntungan bisa kamu dapatkan dengan mengembangkan bisnismu melalui media sosial. Salah satunya, kamu bisa menjalin komunikasi dua arah dengan customer bisnismu. Dengan begitu otomatis kamu juga telah meningkatkan layanan customer service-mu melalui media sosial. Nggak hanya dengan existing customers, media sosial juga memungkinkan kamu untuk berkomunikasi dengan prospek-prospek baru secara lebih mudah dan langsung terhubung antara kedua belah pihak. Simak tips-tips di bawah untuk mengembangkan bisnismu melalui media sosial, yuk!

 

  • Tentukan Goals

Dalam aspek ini, sebenarnya ada tiga hal yang perlu kamu lakukan. Pertama, kamu perlu memetakan siapa saja potential customer kamu? Seperti apa karakteristik orang yang kamu tuju dalam bisnismu, domisili, usia, dan hal-hal lainnya. Pemetaan ini bisa membantu kamu dalam hal audience targeting saat kamu beriklan di media sosial. Selesai dengan pemetaan, selanjutnya kamu perlu menentukan platform media sosial seperti apa yang paling tepat digunakan untuk menjangkau potential customer kamu melalui media sosial. Tiap platform pun memiliki karakteristiknya sendiri yang bisa kamu sesuaikan dengan potential customer-mu. Tidak juga menutup kemungkinan bahwa kamu perlu eksis di beberapa platform media sosial, nggak hanya satu saja. Menentukan platform selesai, sekarang saatnya kamu menentukan goals-mu menggunakan media sosial. Menggunakan media sosial nggak melulu menjanjikan kamu akan dengan mudah mendapatkan customer baru, melainkan memperluas awareness bisnismu di mata banyak potential customer. Pastikan juga bahwa goals yang kamu tentukan dapat diukur, ya. Misalnya, dalam sebulan kamu ingin mencapai 4.500 reach melalui media sosial instagram.

 

  • Siapkan Strategi

Sama halnya dengan berperang, menggunakan media sosial tanpa strategi juga bisa saja membuat kamu kalah. Strategi sangat berkaitan dengan potential customer kamu, kamu perlu benar-benar mengenali siapa yang kamu tuju untuk bisa mengembangkan strategi yang tepat dan efektif. Jika kamu sudah tau strategi apa yang akan kamu jalankan di media sosialmu, jangan lupa untuk selalu rutin meng-update posting-an media sosialmu, lebih simpelnya kamu bisa menggunakan aplikasi scheduling untuk media sosialmu. Oh ya! Jangan lupa juga untuk memastikan bahwa konten visual yang kamu berikan selalu memiliki kualitas dan resolusi yang tinggi agar audiens nyaman ketika melihat kontenmu. Lebih dari itu semua, kamu harus mampu menjalankan media sosialmu se-transparan mungkin, lalu bagaimana sih media sosial yang transparan itu? Menggunakan media sosial secara transparan berarti kamu tak hanya menanggapi hal-hal positif yang mendatangi media sosialmu, melainkan kamu tetap harus menunjukkan respon dan itikad baik pada keluhan atau kritik yang diberikan untuk bisnismu melalui media sosial yang kamu miliki. Dengan sendirinya, citra bisnismu di media sosial akan terbentuk dari bagaimana kamu menanggapi hal-hal baik positif maupun negatif yang disampaikan oleh pengguna bisnismu melalui media sosial.

 

  • Bangun Interaksi

Permudah jalan potential customer menemukan bisnismu, bagaimana caranya? Manfaatkan dan gunakan location tag dan hashtag pada konten-konten yang kamu posting. Dengan cara ini, mereka yang menjelajahi platform media sosial akan dapat menemukan dan berinteraksi dengan anda. Metode-metode ini memungkinkan potential customer kamu untuk membeli produk atau mengunjungi etalase bisnismu dan bahkan menautkan konten mereka ke merek Anda. Meskipun tujuan akhir bisnismu memang untuk meningkatkan penjualan, hindari terang-terangan promosi barang, apalagi secara terus menerus. Sebagai gantinya, kamu bisa mencoba konsep ‘penjualan sosial’ atau social selling. Social selling memfokuskan upaya membangun hubungan dengan konsumen. Jika hubungan Anda dengan audiens target Anda kuat, produk Anda akan dibeli dan dipromosikan secara gratis. Selain itu, ada juga hal terkait trends yang perlu kamu perhatikan dalam menjalankan bisnis melalui media sosial, sebab trends selalu berkembang. Jadi, penting bagi kamu untuk selalu beradaptasi dengan trends terbaru, termasuk visual, hashtag, dan konten di antara semua hal dan kompetitor kamu.

About The Author

metamorphosys

A fast growing Creative & Design Studio based in Gading Serpong, Tangerang